INFORMATION TECHNOLOGY IN THE PECAN NUT PRODUCTION: CASE IN PARANA STATE, BRAZIL

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5585/exactaep.2022.21978

Keywords:

Information technology. Organizational performance. Production. Pecan nut. Local development.

Abstract

The aim is to assess the insertion of information technology in properties of pecan nut producers of the Western Region in Parana State, in Brazil. A questionnaire was applied to 21 pecan producers in the West Region of Paraná. Significant difference was tested using Kruskal Wallis in relation to the age of the farmer, working time, property size and use of information technology (IT). In the PDCA analysis, suggestions for continuous improvement were presented. In the findings, differences in the use of IT in properties of pecan nut producers are statistically significant in variables of property size and working time.  The size, working time, number of computers, IT service outsourcing, and quality of data access are significantly and positively correlated. The practical implication is to use the implantation of IT in companies, as a methodological lens to evaluate the scenario of pecan producers of the Western Region in Parana State.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Luciane Silva Franco, Pontifícia Universidade Católica do Paraná (PUCPR)

Doutoranda em Administração pela Pontifícia Universidade Católica do Paraná (PUCPR). Mestre em Engenharia da Produção pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR). Graduada em Administração pela Universidade Estadual do Paraná (UNESPAR). Professora de Administração Faculdade Unina.

Antonio Carlos Franco, Pontifícia Universidade Católica do Paraná

Doutorando em Administração pela Pontifícia Universidade Católica do Paraná (PUCPR). Mestre em Engenharia de Produção pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná. Graduado em Engenharia Mecânica pela Universidade Positivo (UP)

References

Aquino, T. M. de., & Castro, L. T. e. (2016). Sugestão de Etapas para a Estruturação da Gestão Empresarial de Pequenas Empresas. Revista de Negócios, 21(1), p.39-51.

Barrios, D. L. O., Arras, A. M. V., Hernández-Rodríguez, O. A., López Díaz, J. C., Aguilar, A. A., & Denogean Ballesteros, F. G. (2010). SWOT analysis and perspectives of pecan production in Chihuahua-Mexico. Revista Mexicana de Agronegocios, 14(27), 348-359.

Balarine, O. F. O. (2002). Tecnologia da informação como vantagem competitiva. RAE electron, 1(1), 1-11.

Boscardin, J., & Costa, E. C. (2018). A nogueira-pecã no Brasil: uma revisão entomológica. Ciência Florestal, 28(1), 456-468.

Brito, E. P. Z., & Mariotto, G. (2013). Benefícios da cooperação entre compradores e fornecedores: um estudo na área de tecnologia da informação e comunicação. Revista Brasileira de Gestão de Negócios, 15(47), 241-261.

Carrer, M. J., Souza Filho, H. M., & Batalha, M. O. (2017). Factors influencing the adoption of Farm Management Information Systems (FMIS) by Brazilian citrus farmers, Computers and Electronics in Agriculture, 138(1), 11-19.

Censo Agro. Censo Agro: Resultados Definitivo. (2017). Retrieved from: https://censos.ibge.gov.br/agro/2017/templates/censo_agro/resultadosagro/produtores.html.

Dawson, A. A Practical Guide to Performance Improvement: Data Collection and Analysis. (2019). AORN Journal, 109(5), 621-631.

Devore, J. L. Probabilidade e estatística: para engenharia e ciências. (2006). São Paulo: Thomson Pioneira, cap.12. p.432.

Driscoll P, Lecky F. (2001). Article 7. An introduction to hypothesis testing. Parametric comparison of two groups. Emergency Medicine Journal, 18(1), 214-221.

Drucker, P. (2000). “O futuro já chegou”. Revista Exame, 34(6), 112-126.

Emprapa. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Bases para produção sustentável de noz-pecã no Brasil. (2017). Retrieved from: https://www.embrapa.br/busca-de-projetos/-/projeto/213039/bases-para-producao-sustentavel-de-noz-peca-no-brasil.

Franco, L. S., Franco, A. C., Doliveira, S. L. D., Maganhotto, R. F., & Magni, C. (2021). Sustainable development of smart cities based on the context of the Triple Bottom Line: a systematic literature review, Exacta – Engenharia de Produção, 1 (1), 1-23.

Franco, L. S., Soares, S., Doliveira, S. L. D., Santos, E. A. Companies Participation in Developing Sustainability in Local Communities: a Literature Review (2020). Desenvolvimento em Questão, 18(1), 166-182.

Fronza, D., Hamman, J. J., Both, V., Anese, R. de O., & Meyer, E. A. (2018). Pecan cultivation: general aspects. Ciência Rural, 48(2), 1-9.

Helfand, S. M., Pereira, V. F., & Soares, W. L. Pequenos e médios produtores na agricultura brasileira. Situação atual e perspectivas. In: Buainain, A. M., Alves, E., Silveira, J. M., Navarro, Z. (Eds.). (2014). O mundo rural no Brasil do século 21. Brasília, DF: Embrapa, 533-559.

Henderson, J. C. & Venkatraman, N. (1993). “Strategic Alignment: Leveraging Information Technology For Transforming Organizations”. IBM Systems Journal. 32(1), 4-16.

IBPecan. Instituto Brasileiro de Pecanicultura. Abertura do mercado externo para a Noz-pecan. 2019. Retrieved from: ibpecan.org/post/abertura-do-mercado-externo-para-a-noz-pecan.

Inc. International Nut & Dried Fruit. Annual Report. (2021). Retrieved from: https://www.nutfruit.org/files/transparency/1607510843_ANNUAL_REPORT_2020.pdf

Ives B. E. T., & Learmonth G. (1984), “The information system as a competitive weapon”, Communications of the ACM, 27(12), 1193-1201.

Laurindo, F. J. B., Shimizu, T., Carvalho, M. M., & Rabechini Junior, R. (2001). O papel da tecnologia da informação (TI) na estratégia das organizações. Revista Gestão e Produção. São Carlos, 8(2), 160-179.

Leite, M. de S., Junior, J. A. da S., Calaboni, A., & Igari, A. T. (2020). Socioeconomic Factors and Native Vegetation Cover in Rural Lands in São Paulo State, Brazil. Ambiente e Sociedade, 23(1), 1-24.

Lodgaard, E., Gamme, I., & Aasland, K. E. (2013). Success Factors for PDCA as Continuous Improvement Method in Product Development. IFIP Advances in Information and Communication Technology, 397(1) 645-652.

Machado, J. G. de C. F., & Nantes, J. F. D. (2011). Adoção da tecnologia da informação em organizações rurais: o caso da pecuária de corte. Gestão da Produção. 18(3), 555-570.

Moraes, G. D. A., Terence, A. C. F., & Escrivão Filho, E. (2004). Information technology as a support to the strategic management of information in small businesses. JISTEM - Journal of Information Systems and Technology Management, 1(1), 27-43.

Michalski, F., Metzger, J. P., & Peres, C. A. (2010). Rural property size drives patterns of upland and riparian forest retention in a tropical deforestation frontier. Global Environmental Change, 20(4), 705–712.

Ministério da Ciência, Tecnologia, Inovações e Comunicações – MCTIC. (2020). Conjunto de dados. Retrieved from: https://dados.gov.br/organization/ministerio-da-ciencia-tecnologia-inovacoes-e-comunicacoes-mctic.

Ostertagova, E., Ostertag, O., & Kováč, J. (2014). Methodology and Application of the Kruskal-Wallis Test. Applied Mechanics and Materials, 611(1), 115-120.

Parsons G. L. (1983). “Information technology: a new weapon”. Sloan Management Review, 25 (1), 3-13.

Pivoto, D., Waquil, P. D., Talamini, E., Finocchio, C. P. S., Corte, V. F. D., & Mores, G. de V. (2018). Scientific development of smart farming technologies and their application in Brazil. Information Processing in Agriculture, 5(1), 21-32.

Porter, M. E. (2001). “Strategy and the internet”. Harvard Business Review, 79(1), 63-78.

Rezende, Y. (2001). Informação para negócios: os novos agentes do conhecimento e a gestão do capital intelectual. Caderno de Pesquisas em Administração, 8(1), 11-21.

Rodrigues, A. C. D. & Caldeira, A. (2020). Estratégias para a retomada do desenvolvimento no ciclo de vida de uma empresa de tecnologia da informação. Navus, Revista de Gestão e Tecnologia, 10(1), 1-15.

Safraes. Cooperativas defendem universalização da internet no campo. (2020). Retrieved from: https://safraes.com.br/cooperativismo/cooperativas-defendem-universalizacao-internet-no-campo.

Sebrae. Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. (2013). Anuário do trabalho na micro e pequena empresa. Brasília: DF.

Downloads

Published

2022-08-12

How to Cite

Franco, L. S., & Franco, A. C. (2022). INFORMATION TECHNOLOGY IN THE PECAN NUT PRODUCTION: CASE IN PARANA STATE, BRAZIL. Exacta. https://doi.org/10.5585/exactaep.2022.21978