Comparative study of statistical models for reduction of viscosity in blends of biodieseis of castor and soybean, using a methodology of surface reply

Authors

  • Fernanda Mansani Silva Gomes Universidade Federal de Sergipe
  • Danielle Barbosa Matos Universidade Federal de Sergipe
  • Bárbara Meirelle de O. Correia Universidade Federal de Sergipe
  • Gabriel Francisco da Silva Universidade Federal de Sergipe
  • Ana Eleonora Almeida Paixão Universidade Federal de Sergipe

DOI:

https://doi.org/10.5585/exacta.v8i2.2195

Keywords:

Biodiesel. Superfície de resposta. Viscosidade.

Abstract

Biodiesel is an oxygenated fuel produced from the transesterification of triglycerides present in vegetable oils and animal fats. The National Agency of Petroleum, Natural Gas and Biofuels set the properties to be used for quality control of biodiesel, among these, there is the kinematic viscosity. His control ensures proper operation of the injection systems and fuel pumps. This paper aims at the comparative study of statistical models for viscosity reduction in mixtures of biodieseis (Castor and Soybean), using a response surface methodology - RSM based on factorial designs. In determining the viscosity there was a 22 factorial design, using as limits for the minimum and maximum range the following parameters: temperature 30 ºC and 50 ºC and concentration of biodiesel blend benchmark against 25% and 75%. Through the RSM, it was possible to predict the best way to get a biodiesel with lower viscosity.

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Author Biographies

Fernanda Mansani Silva Gomes, Universidade Federal de Sergipe

Mestre pelo Núcleo de Pós Graduação em Engenharia Química - UFS, atuando no grupo de Pesquisa : Desenvolvimento de Tecnologia em Petróleo, Gás, Biocombustível e Energia, no Laboratório de Tecnologias Alternativas, na UFS.

Danielle Barbosa Matos, Universidade Federal de Sergipe

Bolsista de Iniciação Tecnológica Industrial do CNPq - Nível A

Bárbara Meirelle de O. Correia, Universidade Federal de Sergipe

Bolsista de Iniciação Tecnológica Industrial do CNPq - Nível A

Gabriel Francisco da Silva, Universidade Federal de Sergipe

Graduado em Engenharia Química pela UFPB (1988), mestre em Engenharia Química pela UFPB (1991) e doutor em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (1999). Atualmente é professor associado da Universidade Federal de Sergipe. Foi contemplado com Bolsa Produtividade em Desenvolvimento Tecnológico e Extensão Inovadora DT II

Ana Eleonora Almeida Paixão, Universidade Federal de Sergipe

Graduada em Engenharia Química pela UFS (1980), mestre em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Campinas (1990) e doutora em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Campinas (1995). É professor adjunto da Universidade Federal de Sergipe. Tem experiência na área de Engenharia Química, com ênfase em Operações Industriais e Equipamentos para Engenharia Química.

Published

2010-11-19

How to Cite

Gomes, F. M. S., Matos, D. B., Correia, B. M. de O., Silva, G. F. da, & Paixão, A. E. A. (2010). Comparative study of statistical models for reduction of viscosity in blends of biodieseis of castor and soybean, using a methodology of surface reply. Exacta, 8(2), 211–218. https://doi.org/10.5585/exacta.v8i2.2195

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